Catering biznesowy – jak dostosować menu do imprezy firmowej?
Imprezy firmowe muszą być zorganizowane z dużą dokładnością, ponieważ odgrywają ważną rolę w kreowaniu wizerunku firmy. Jedną z najważniejszych składowych imprezy firmowej jest dobór odpowiedniego menu. Najczęściej za gastronomię i ustalenie menu odpowiadają zewnętrzne firmy cateringowe. Na co jednak warto zwrócić uwagę przy ustalaniu menu?
Menu na imprezę firmową
Dobrze jak jedzenie na imprezie firmowej jest zróżnicowane. Zapraszamy na nią przecież mnóstwo ludzi, którzy mają różne gusta i upodobania. Ważnie jest, aby zagwarantować w menu potrawy wegetariańskie i wegańskie. W gronie naszych gości istnieje bowiem duża szansa na to, że ktoś będzie gustował właśnie w takich potrawach. Dobrze jest też zadbać o to, by pojawiły się potrawy dla alergików. Jeżeli zadbamy o potrzeby wszystkich gości, to sprawimy, że nasz wizerunek będzie bardzo pozytywny.
Nie można zapomnieć również o zasadach dotyczących przygotowania i podawania posiłków. Aby zrobić dobre wrażenie na gościach, trzeba ich odpowiednio przyjąć, podając aperitif. Dobrze w tym zadaniu sprawdza się kieliszek wina lub szampana. Alkohol podawany na imprezie powinien być dostosowany do dania głównego. Białe wino podajemy do lekkich dań opartych na rybach lub duszonych warzywach. Czerwone wino najlepiej nadaje się jako dodatek do dań o zdecydowanym smaku. Dla osób niepijących alkoholu warto przygotować trunek bezalkoholowy.
Jedzenie na imprezie firmowej
Warto na imprezie firmowej zapewnić gościom przekąski typu finger food. Są to najczęściej małe kanapeczki lub babeczki, które uczestnicy spotkania mogą z łatwością wziąć w dłoń. Talerze, na których podawane będzie jedzenie, powinny być odpowiednio udekorowane. Wszyscy jemy przecież oczami, dlatego kreatywne udekorowanie dań jest jak najbardziej na miejscu. Jeżeli organizujemy przyjęcie w restauracji, to możemy liczyć na profesjonalną obsługę kelnerów i kuchary. Restauracje mają doświadczenie w organizowaniu takich imprez, dlatego odciąża to w znaczący sposób organizatora. Menu restauracji jest dostosowane do różnych okazji, więc nie będzie problemu z dostosowaniem go do naszych potrzeb.
Dobrym pomysłem jest zorganizowanie szwedzkiego stołu. W takim wypadku każdy z gości będzie mógł wybrać dla siebie do jedzenia, to cna co ma ochotę. Powinniśmy jednak zadbać przy takim rozwiązaniu, aby zaserwowano jedno danie ciepłe, a dania na stole szwedzkim powinny się co jakiś czas zmieniać. Warto w menu uwzględnić także słodycze i desery. Słodkości nie powinny zawierać jednak dużej ilości czekolady, by nie sprawić problemów gościom przy jedzeniu. Na imprezach firmowych celebrujących jakieś wydarzenie, nie może zabraknąć również imponującego tortu.